Wat is een tourbillon en hoe werkt het?

Wat is een tourbillon?

De tourbillon is klein, delicaat, en altijd in beweging. Dus hoe werkt het en wie heeft het uitgevonden? Net als in de andere artikelen in deze serie, zullen we geven u een eenvoudige, ongecompliceerd antwoord op deze vragen.

Vertaald in het Engels, het Franse woord “tourbillon” betekent “wervelwind.” Echter, de tourbillon heeft zeer weinig gemeen met een storm. Het is eigenlijk een apparaat gevonden in sommige mechanische horloges die is bedoeld om de nauwkeurigheid te verbeteren. Door continu veranderen van de positie, elimineert eventuele zwaartekracht gerelateerde afwijkingen. Echter, strikt genomen, is het niet een echte complicatie, omdat het geen functionaliteit toe te voegen aan het horloge. Toch is het nog steeds een indicator van uurwerken van de hoogste kwaliteit. Zeer weinig fabrikanten zijn zelfs in staat om deze complexe uurwerken meesterwerk te produceren.

Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Toubillon

Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Toubillon – View offers on Chrono24Image: Bert Buijsrogge

Hoe werkt een tourbillon?

Op het meest basale niveau een tourbillon is een roterende kooi die het volledige evenwicht met zijn veer, vlucht wiel en de hefboom bevat. Deze kooi is meestal verbonden met en aangedreven door het vierde wiel, dat verantwoordelijk is voor het weergeven seconden op een kleine seconde wijzerplaat. Zowel de vierde wiel en de tourbillon maakt een volledige omwenteling per minuut. Deze rotatie offsets elke zwaartekracht gerelateerde afwijkingen en garandeert de hoogst mogelijke nauwkeurigheid.

De geschiedenis van de Tourbillon

In de late 18e eeuw, de zakhorloge was de tijdwaarneming instrument van keuze. Horloges ondenkbaar waren op dat moment en zou niet beginnen te maken golven tot de 20e eeuw. Tot die tijd zou het zakhorloge heerst. Ze werden het vaakst in hun vest zakken gedragen door mannen in een verticale positie. Echter, deze positie had een negatief effect op de nauwkeurigheid van een horloge als gevolg van de zwaartekracht. Het was een probleem in wanhopige behoefte van een oplossing.

Abraham Louis Breguet aangepakt deze kwestie head-on en ontwikkelde de tourbillon in 1795. Zes jaar later, had hij zijn idee gepatenteerd. Breguet wordt beschouwd als een horloge-genie als gevolg van zijn vele uitvindingen. Wat meer is, hij leverde ook horloges tot tal van koninklijke families. Zijn klanten waren tsaar Nicolaas I van Rusland, Koningin Marie-Antoinette van Frankrijk, en Caroline Murat, de koningin van Napels en de jongere zus van Napoleon Bonaparte.

Sinds de uitvinding, hebben veel horlogemakers en fabrikanten blijven ontwikkelen en te verbeteren op de tourbillon. Een bekend voorbeeld is het zogenaamde “vliegende tourbillon” door Alfred Helwig in 1920. Een vliegende tourbillon mist een bovenbrug op de kooi, maar kan alleen vanuit de bodem.

De gyro tourbillon van Jaeger-LeCoultre is een andere, veel nieuwer evolutie van de tourbillon. De Le Sentier gevestigde fabrikant presenteerden hun eerste polshorloge met een gyro tourbillon in 2004. Sindsdien zijn er twee generaties van dit mechanisme zijn. Anders dan een gewone tourbillon, bij een gyro tourbillon roteert in drie dimensies. Dit gevechten zwaartekracht verwante afwijkingen in alle posities, hetzij verticaal, horizontaal of diagonaal.

Bvlgari Octo Finissimo Tourbillon 102719

Bvlgari Octo Finissimo Tourbillon 102719Image: Bert Buijsrogge

Bvlgari produceert de platste automatische tourbillon horloge. Uitgebracht in 2018, de Octo Finissimo Tourbillon Automatic is slechts 3,95 mm dik. Het kaliber BVL 288 zich meet in op een ongelooflijke dikte van 1,95 mm. In feite is de fabrikant set drie wereldrecords met deze horloge: Het is de platste automatisch horloge, de vlakste tourbillon horloge, en het platste automatische tourbillon horloge. Bvlgari dit bereikt uurwerken wonder door ondersteuning van de kooi van de vliegende tourbillon met een kogellager en via een randapparaat rotor. Het uurwerk is waterdicht tot 30 m (98 ft) en 42 mm. Wie op zoek is naar een Octo Finissimo Tourbillon Automatische noemen hun eigen moet een beweging te krijgen op – deze recordbrekende horloge is beperkt tot een oplage van 50 stuks. Een manuele versie van de Octo Finissimo met het kaliber BVL 268 debuteerde in 2017. Op 5 mm, het is slechts 1,05 mm dikker dan de automatische tegenhanger. Het is echter niet minder moeilijk om je handen te krijgen.

TAG Heuer Carrera 02T Tourbillon

TAG Heuer Carrera 02T Tourbillon – View offers on Chrono24Image: Bert Buijsrogge

 

De TAG Heuer Carrera ‘Tête de Vipère’ Chronograph Tourbillon Chronometer is een veel zwaarder uurwerk. Dat gezegd hebbende, deze 45-mm sporthorloge is ‘s werelds meest betaalbare chronograaf met een tourbillon. Ondanks het feit dat een beperkte oplage van slechts 155 horloges, het kost nog minder dan 23.000 USD. Bovendien kan de fabrikant heeft de precisie van deze uurwerken gecertificeerd door het Observatoire de Besançon (Besançon Astronomical Observatory) in Frankrijk. Sinds 2006 is het observatorium alleen gegeven het onderscheid van de “Tête de Vipère” ( “Viper’s Head”) tot 500 horloges.

Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio

Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio – View offers on Chrono24Image: Bert Buijsrogge

De Panerai Lo Scienziato Luminor 1950 Tourbillon GMT Titanio is nog een ander interessant tourbillon horloge en is gewijd aan de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei. In tegenstelling tot de meeste tourbillon horloges, zijn evenwicht bochten op een horizontale as in plaats van een verticale. Drie vaten geven dit uurwerk zijn indrukwekkende 6 dagen gangreserve. Een gangreserve scherm zit op de achterkant van het kaliber P.2005. Bovendien is in deze Panerai horloge heeft een dag / nacht indicator en een extra centrale urenwijzer dat toont de tijd in een andere tijdzone. Aangezien het is gemaakt van titanium, de 47-mm case opvallend licht. Slechts 150 exemplaren van deze speciale editie uurwerk bestaan.

 

Moritz Grossmann Benu Tourbillon

Moritz Grossmann Benu Tourbillon – Explore the Watches of the Chrono24 Brand BoutiqueImage: Moritz Grossmann

Nieuw niveau.

De Moritz Grossmann Benu Tourbillon neemt het idee van een harige situatie naar een nieuw niveau: De stop-seconden-mechanisme, waardoor de drager om de tijd in te stellen om de exacte tweede, beschikt over letterlijke menselijk haar. Het borsteltje haar zachtjes stopt het handwiel, waardoor de hele beweging stopzetten. Het uurwerk van de 16-mm balans kooi is ook uniek, want het vereist 00:57 volledige omwenteling te maken. Het witte goud editie met een zwarte wijzerplaat is beperkt tot een oplage van 10 stuks, waardoor het uiterst zeldzaam.

Is de tourbillon nog steeds relevant?

Omdat de tourbillon oorspronkelijk bedoeld was voor zakhorloges, voor de hand liggende vraag is of het nog steeds zinvol in polshorloges van vandaag. Bijna niemand draagt hun horloge verticaal in een zak meer, en vesten zijn niet langer een onderdeel van de meeste mannen dagelijkse outfits. In feite is de constante beweging van de pols middels zwaartekracht veel verschillend effect op polshorloges. Dit is de reden waarom Jaeger-LeCoultre’s gyro tourbillon lijkt de beste oplossing voor het bereiken van maximale nauwkeurigheid. Echter, andere fabrikanten hebben hoge precisie horloges in hun catalogi, zonder de noodzaak van een tourbillon. Bijvoorbeeld, de bewegingen van Rolex, Omega, en Grand Seiko zijn zeer nauwkeurig dankzij hun perfecte afwerking, geavanceerde technologie en moderne materialen.

Dat alles wil zeggen dat een tourbillon is geen noodzakelijk kenmerk van een accurate horloge. Echter, het zien van deze kleine “wervelwind” aan het werk is nog steeds een lust voor het oog. Daarom is de tourbillon is en blijft een meesterwerk van haute horlogerie blijven.