Top 3 Horlogemaker Prestaties van de 21e Eeuw

De Top 3 Horlogemakersprestaties van de 21e Eeuw

De Top 3 Horlogemaker Prestaties van de 21e Eeuw

De geschiedenis van de horloge is even indrukwekkend als het is divers. Uit oude water klokken en de bouw van de eerste mechanische klokken aan de ontwikkeling van precisie marine chronometers en de oprichting van de automatische horloge, de industrie is synoniem voor innovatie. Elk van deze historische ontwikkelingen werd gedreven door een behoefte voor een grotere nauwkeurigheid in de tijdwaarneming.

Is innovatie nog steeds nodig?

Uurwerken technologie is vandaag de dag heel anders. Als het gaat om precisie, zal zelfs de goedkoopste quartz uurwerk overtreffen gemakkelijk de beste chronometer polshorloge. Verbeterde precisie is dus nauwelijks een relevant onderwerp overweegt mechanische horloges worden voornamelijk gezien als sieraden of statussymbolen, toch? Heeft de eeuwenlange geschiedenis van innovatie einde mechanisch met de komst van de automatische chronograaf, die verscheen rond dezelfde tijd als de kwarts kaliber?

Gelukkig kunnen we deze beide vragen te beantwoorden met een volmondig “nee”. Als het niet precisie we zoeken, echter, die recente ontwikkelingen rechtvaardigen wat extra aandacht? We hebben drie grote successen in beweging technologie, materialen en design waarvan wij denken dat zijn horloge veranderd zoals wij die kennen geselecteerd.

Een revolutie: De “Co-Axial Escapement”

De kans is groot, als je een mechanisch horloge je draagt, het is uitgerust met een Zwitserse ankergang. Dit mechanisme, met zijn karakteristieke tikkend geluid, zorgt voor regelmaat en precisie van de beweging. De meeste horloge liefhebbers zijn bekend met basisconstructie het escapement’s: Er is een balans met een onrust, een anker en een ontsnapping wiel. Het was pas zo’n 250 jaar na de uitvinding dat George Daniels noemde het ontwerp van de ankergang in twijfel. globale impact Daniels’ op moderne uurwerken valt niet te ontkennen; Maar willen we concentreren op zijn misschien wel grootste succes: de co-axiale escapement.

Omega watch with a co-axial escapement

Omega horloge met co-axial escapement

Het anker escapement heeft een groot nadeel: wrijving. Hoewel het wordt beschouwd als een zogenaamde “vrije escapement” betekent het handwiel kan min of meer vrij zwaaien zonder voortdurend contact met de beweging, de vlakken van de ontsnapping wiel steeds wrijven tegen pallets van het anker; en waar er wrijving, moet er smering. Helaas, smering is onderhevig aan slijtage en veroudering, die de functionaliteit van het horloge betekent dat zal veranderen in de tijd en vereisen onderhoud.

De Perfect Improvement

Breguet wordt als volgt geciteerd, George Daniels’ aanpak was nog radicaler “Geef mij de perfecte olie, en ik zal u de perfecte horloge te geven.”: Als u wrijving in de ecapement tot het punt dat er geen smering nodig is, kan een minimum te beperken, dan je bijna hebt gemaakt een onderhoudsvrije horloge dat zelfs een quartz horloge kan beter presteren op de lange termijn!

Chronometer ecapement waren al bekend bij lage wrijving. Ze waren echter gevoelig voor schokken en moest worden geopend voor het resetten als ze gestopt met werken, waardoor ze een onpraktische optie voor polshorloges en zakhorloges. Aldus Daniels nam het op zich een compleet nieuw type ecapement dat twee ontsnapping wielen gestapeld op een as weergegeven, waardoor de coaxiale ecapement ontwikkelen. Het nieuwe ontwerp gescheiden stoppen van het tandwielstelsel en het verzenden van de impuls om het handwiel. De impuls nu gerealiseerd verticaal, waarbij de wrijving tussen het wiel en het ontsnappen robijn pallets geëlimineerd.

Co-axial escapement, close-up

Ondanks zijn inspanningen, de aanpassing van deze innovatie voor gebruik in uurwerken en schoot serieproductie was uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de horloge-industrie. In de late jaren 1970, Daniels begon pitching zijn uitvinding aan de grote Zwitserse fabrikanten. Maar, zoals hij gerapporteerd in een interview, het zou nog eens 20 jaar van hem “bombarderen” de industrie voor zijn doel werd gerealiseerd nemen. Patek Philippe, onder anderen, had geprobeerd om het ecapement met verschillende niveaus van enthousiasme door de jaren heen te gebruiken, maar elk uiteindelijk gaf voorafgaand aan de serieproductie.

Daniels’ Design Gerealiseerd

Zoals we allemaal weten, is de co-axiale ecapement nu het meest geassocieerd met Omega. Het ecapement eindelijk zijn serie debuut in 1999 als onderdeel van de DeVille collectie. In de afgelopen 20 jaar, is het gebruik ervan uitgebreid aan de overkant van het merk catalogus, het vinden van zijn weg in de meeste collecties, voor het eerst in gewijzigde ETA kalibers en nu als onderdeel van een groot aantal in-house bewegingen.

Omega DeVille, Photo: Bert Buijsrogge

Omega DeVille, Photo: Bert Buijsrogge

Dus, hoe zit het met de eeuwenoude kwestie van smeren? Heeft een horloge met een co-axiale escapement echt nooit onderhoud nodig? Dat is niet het geval met Omega bewegingen (nog) niet, maar je hebt ook om de enorme omvang van de aanpassing van Daniels’ uitvinding voor massaproductie te waarderen. Omega volgehouden waar anderen gaf, tegen de status-quo met meer dan loze woorden. Tegenwoordig, horloge liefhebbers verwachten fabrikanten om bogen een hoge mate van verticale integratie. In het licht van dit besluit van Omega’s om door te gaan met co-axiale productie was een verstandige zet en, gelet op de huidige populariteit van het merk, een succes, ook.

Overbrugging van Historisch Vakmanschap en High-Tech Productie: Silicone Componenten

Het is niet een enorme sprong naar de volgende belangrijke verworvenheid omdat Omega’s huidige co-axiale ecapement gebruik maakt van dit revolutionaire materiaal: Ja, we hebben het over silicium. Terwijl het materiaal wordt vaker geassocieerd met microchips, het is steeds populairder in de wereld van de traditionele mechanische uurwerken. Dus, wat maakt silicium aantrekkelijk om naar te kijken de fabrikanten? En waarom is het populair bij sommige merken, maar geboycot door anderen? Om deze vragen te beantwoorden, moet je kijken naar niet alleen de inherente kwaliteiten van het materiaal, maar ook zijn geschiktheid voor de productie. Silicium is zeer elastisch, anti-magnetische, hoofdzakelijk ongevoelig voor temperatuurschommelingen en vereist weinig tot geen smering. Het houden van deze kwaliteiten in het achterhoofd, lijkt het een ideale keuze voor onrustveren zijn. Het was niet tot 2001, echter, dat silicium eindelijk verscheen in een ecapement. Ulysse Nardin gebruikt de high-tech materiaal in hun eerste iteratie van de Freak.

Ulysse Nardin Freak (2001)

Ulysse Nardin Freak (2001), Photo: Bert Buijsrogge

De overwinning van silicium in de horloge.

De overwinning van silicium in de horloge is nauw gekoppeld aan de ontwikkeling microsysteemtechnologieën en productietechnieken, zoals een proces genaamd diep reactief ionenetsen (DRIE).

Deze high-tech proces kunnen fabrikanten een aantal verschillende componenten uit dunne siliciumschijven te produceren. Een enkele machine kan produceren vele complexe stukken, zoals een ontsnapping wiel. In feite kan het zelfs de productie van meerdere tegelijk. Bovendien, de oppervlaktekwaliteit van een dergelijk hoog niveau dat de onderdelen bruikbaar direct van de machine, geen afwerken vereist.

Silicium is niet langer verbannen naar de wereld van de high-tech-concept horloges, echter. Het is ook zijn weg gevonden in entry-level mechanische uurwerken. De meeste horloges die beweren dat silicium onderdelen moeten zijn uitgerust met een silicium onrustveer, een voorbeeld hiervan is de Tissot Seastar 1000 Powermatic 80. Dit horloge heeft de prijzen in de drie-cijfer bereik, waaruit blijkt dat silicium is nu verspreid over de industrie gelederen.

 

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC

Tissot Ballade Powermatic 80 COSC

 

Een Kleine Catch

Boven schreven we dat silicium is “grotendeels” ongevoelig voor schommelingen in de temperatuur. Echter, “grotendeels” ondoordringbaar niet helemaal knippen voor een evenwicht voorjaar. Een onconventionele Meeting of Minds pakken dit probleem aan het begin van de 21e eeuw. De Zwitserse Centrum voor elektronica en microtechnologie (CSEM) samen met de Swatch Group, Rolex en Patek Philippe en ontdekt dat een laag van siliciumoxide voldoende om onderdelen onaangetast te houden door alle temperaturen was. De ontwikkelaars binnenkort gepatenteerde hun ontdekking. Het belang van deze technologie werd bewezen toen Baume & Mercier, eigendom van Richemont, bracht een Baumatic model met een silicium balans voorjaar. Conflict snel volgde, waardoor Baumatic nieuwere modellen vrijgegeven zonder silicium balanceerveer.

Hierbij moet echter worden opgemerkt, dat de intellectuele eigendom is niet de enige controversiële aspect rond het gebruik van high-tech materialen zoals silicium in uurwerken. Fabrikant FP Journe bijvoorbeeld weigert om silicium onderdelen te gebruiken omdat ze niet kunnen worden vervangen of gerepareerd door de traditionele horlogemakers.

Ongeacht uw persoonlijke standpunt, heeft silicium zich stevig gevestigd in de moderne uurwerken. Het draagt bij aan een verbeterde nauwkeurigheid en, ondanks de gemengde gevoelens, het zal zeker niet snel verdwijnen.

Everyday Timepiece to Grail Watch: Designs by Eric Giroud

Het is nooit gemakkelijk om een enkel merk, ontwerper, of model te benadrukken, maar het is nog moeilijker wanneer u op zoek bent naar horlogeontwerpen in het algemeen. Welke uurwerken te binnen schieten als je denkt van iconische ontwerp? Zodra je er een hebt in het achterhoofd, denken als dat horloge werd gemaakt. De kans is groot, je mikt de Audemars Piguet Royal Oak, Jaeger LeCoultre Reverso of Omega Speedmaster. Dit moet één ding duidelijk maken: geen horloge is een icoon geboren. Legendarische ontwerpen zijn meestal alleen als zodanig erkend achteraf.

Ik zou niet durven halen een enkel model als de uitstekende design verwezenlijking van de 21e eeuw. Echter, als ik moest een ontwerper te halen, zijn er weinig die met de Zwitserse horloge designer Eric Giroud kan concurreren. Giroud werkte aanvankelijk als architect voor het vinden van zijn weg naar de industriële en meubelontwerp, die uiteindelijk leidde tot het ontwerp te kijken. Maar wat is het dat maakt Eric Giroud het horloge ontwerper van de moderne tijd? Om te beginnen heeft hij een indrukwekkend CV. Giroud heeft gewerkt met klassieke fabrikanten als Tissot en Mido, reeds lang bestaande merken zoals Vacheron Constantin, en exclusieve namen als Harry Winston en MB & F.

MB&F Legacy Machine

MB&F Legacy Machine

Giroud’s ontwerpen zijn net zo gevarieerd als de merken die commissie hen. Zijn nieuwste creatie, bijvoorbeeld, is een prachtig vernieuwde en gestroomlijnde versie van de Louis Erard Regulator. Aan het andere uiteinde van het spectrum is de Harry Winston Opus IX van de prestigieuze Opus lijn, die retrograde displays met draaiende transportbanden voor de uren en minuten kenmerkt. Dat alles gezegd, zeer weinig horloge ontwerpers, die in de afgelopen decennia actief zijn geweest, hebben geen naamsbekendheid helemaal gehad; althans niets om rivaliserende Gérald Genta of Jorg Hysek.

Geen Einde in Zicht

Tussen George Daniels’ co-axiale ecapement, de triomf van high-tech productie van silicium, en Eric Giroud indrukwekkende design portfolio, innovatie in de horloge-industrie is nauwelijks slapende. Als u twijfelt over het niveau van voortdurende innovatie in de horloge-industrie had, heeft onze kleine selectie van de ontwikkelingen hopelijk aangeboden wat stof tot nadenken. We hebben er bewust hebben ons beperkt tot slechts drie hoogtepunten, maar we weten dat er prestaties goed boven en buiten deze lijst. Hoe noem je de top horloge-verworvenheden van de 21e eeuw te overwegen? Deel uw ideeën in de commentaren op Facebook of Instagram.