Waarom hebben duikhorloges een helium escape valve nodig?

Waarom hebben duikhorloges een helium escape valve nodig? Image: Bert Buijsrogge

De helium uitlaatklep: een aantal duiken horloges hebben het, anderen niet. De Rolex Sea-Dweller is een van de meest prominente horloges zijn voorzien van dit apparaat. Dus wat doet een helium uitlaatklep doen?

Hoe werkt een helium escape valve ?

Helium ventielen houden duikhorloges beschadigd raakt tijdens saturatieduiken. Tijdens de decompressie proces, dit veiligheidsventiel kan elke helium moleculen die een horloge om te ontsnappen zijn aangegaan. Professionele duikers tijd doorbrengen in hyperbare kamers, waar ze ademen een mengsel van helium en zuurstof bekend als heliox. Helium vervangt de stikstof in normale lucht omdat stikstof fungeert als verdovingsmiddel onder overdruk. Echter, in tegenstelling stikstof, helium moleculen zijn klein genoeg om bypass zeehonden een duikhorloge en voer het geval. Zonder een klep, zou deze moleculen allemaal proberen te ontsnappen in een keer tijdens de decompressie, waardoor kristal van het horloge te breken. Dit is de reden waarom duiken horloges, zoals de Rolex Sea-Dweller zijn voorzien van een helium uitlaatklep. Dat gezegd zijnde, deze klep is in principe niet nodig voor het sportduiken.

 

Rolex Comex Submariner Ref. 5514

Rolex Comex Submariner

 

Korte geschiedenis van de Helium Escape klep.

In de vroege dagen van saturatieduiken, professionele duikers vaak geklaagd over de schade aan hun horlogeglas veroorzaakt tijdens decompressie. Dat is de reden waarom Rolex en de Franse duik bedrijf Comex samen om de helium uitlaatklep in de jaren 1960 te ontwikkelen. Vroeg op, de Geneefse fabrikant Comex met gewijzigde Submariners. Vandaag de dag, Rolex Comex modellen zijn zo zeldzaam en begeerde als ze zijn duur.

Sea-Dweller eerste première in 1967. Het had een helium uitlaatklep geïntegreerd in de linkerkant van de behuizing. Samen met een verbeterde waterbestendigheid van 610 m (2000 voet) en het ontbreken van een Cyclops lens, is een van de belangrijkste kenmerken van de Sea-Dweller. Het eerste model van deze professionele duikhorloge droeg het referentienummer 1665. Dankzij de rode “SEA-bewoner SUBMARINER 2000” inscriptie over twee regels, dit horloge gaat ook onder de bijnaam “Double Red.” Deze vroege professionele duikhorloge is zeer gewild.

 Rolex Sea-Dweller Double Red

Rolex Sea-Dweller Double Red

De Rolex Sea-Dweller: Een beroemd duikhorloge met Helium Escape Klep

De hiervoor genoemde Rolex Sea-Dwellerwas de eerste duikhorloge met een helium uitlaatklep. Het blijft een van de meest bekende horloges in zijn soort tot op de dag. Het huidige model is genoteerd onder vermelding van referentie 126600 en in première in 2017 in de viering van dit duikhorloge 50-jarig bestaan. In tegenstelling tot het 40-mm voorganger Dit uurwerk is 43 mm in diameter. Bovendien zijn zaak waterdicht tot 1.220 m (120 bar, 4000 ft). Het is ook de eerste Sea-Dweller aan de controversiële vergrootglas Cyclops lens over de datumweergave functie.

De in-house kaliber 3235 met de gepatenteerde en bijzonder efficiënt Chronergy echappement is ook nieuw en geeft dit uurwerk met zijn 70-uur gangreserve. Het moet ook geen verrassing dat dit Sea-Dweller is een gecertificeerd “Superlative chronometer,” wat betekent dat alleen afwijkt van +/- 2 seconden per dag.

Omega Seamaster Planet Ocean 600 M

Omega Seamaster Planet Ocean-0933

Omega Seamaster Planet Ocean, Image: Bert Buijsrogge

 

De Seamaster Planet Ocean 600Mis Omega professionele duikhorloge. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, waaronder drie met de hand horloges, GMT edities en chronografen. De drie-versie van de hand met een datumaanduiding op 3 uur is het meest vergelijkbaar met de Rolex Sea-Dweller. Bij 43,5 mm, het is ook vergelijkbaar in grootte. Het heeft 600 m (60 bar, 1.969 ft) waterbestendigheid en helium uitlaatklep aan de linkerzijde van de behuizing 10 in plaats van 09:00. Omega’s klep werkt ook anders. Terwijl de Rolex klep werkt automatisch, de Omega Seamaster Planet Ocean 600M’s klep met de hand tijdens de decompressie worden geopend.

Dit polshorloge is gecertificeerd als een Master chronometer, wat betekent dat het niet alleen bijzonder nauwkeurig, maar kan ook weerstaan aan magnetische velden tot 15.000 Gauss.

The Tudor Pelagos: A Titanium Chronometer with a Helium Escape Valve

Tudor Pelagos

Tudor Pelagos, Image: Bert Buijsrogge

De Tudor Pelagos is nog een duikhorloge met een helium uitlaatklep. Zoals Rolex Sea-Dweller, de veiligheidsklep werkt automatisch en is geïntegreerd in de zijkant van de behuizing om 9 uur. Een uitzondering is de Pelagos LHD, die een kroon aan de linkerkant heeft. Dit maakt het vooral aantrekkelijk voor duikers en mensen die hun horloges te dragen aan de rechterkant. De afkorting “LHD” staat voor “links gestuurde.” The Pelagos LHD van helium uitlaatklep bevindt zich aan de linkerzijde van het geval 3:00.

Tudor, een Rolex dochteronderneming, ambachten elke Pelagos uit titanium. Dit materiaal is veel lichter dan roestvrij staal, maar op dezelfde manier hard en corrosiebestendig. De volledige 42-mm geval satijngeborstelde en de draaibare ring titanium voorzien van een keramische inlay, hetgeen bijzonder krasvast. De wijzerplaat en de bezel zijn verkrijgbaar in zwart of blauw, en de hele horloge is waterdicht tot 500 meter (50 bar, 1.640 ft).

De titanium armband is een ander hoogtepunt van de Tudor Pelagos. De vouwsluiting met een veiligheidspal is voorzien van een gepatenteerd armband uitbreiding systeem dat zich automatisch aanpast aan de omgevingsdruk. Wanneer de druk op grotere diepte toeneemt, de armband spant automatisch. Terwijl resurfacing, de armband expandeert onder lagere druk. Dit zorgt ervoor dat het horloge past goed over een duikpak.

De automatische in-house kaliber MT5612 is een gecertificeerde chronometer, heeft een datumaanduiding op 3 uur, en beschikt over een 70-uur gangreserve.

De Oris ProDiver Chronograph met Stopwatch Functie

Naast een helium uitlaatklep, de Oris ProDiver chronograaf heeft een chronograaffunctie die tijden zich kan meten tot 12 uur. Het kaliber Oris 774 wegtikt in deze 51-mm duikhorloge. Deze beweging is gebaseerd op de Sellita SW 500 en heeft een gangreserve van 48 uur.

De keramische bezel heeft een rubberen rand, waardoor het bijzonder goede grip. Zowel de kroon en push stukken worden vastgeschroefd aan het water stoppen invoeren van de behuizing. Deze chronograaf is waterdicht tot 1.000 m (10 bar, 3.281 ft) en een helium uitlaatklep aan de zijde van de behuizing om 9 uur.