Buitengewone Rolex Daytona Horloges

Buitengewone Rolex Daytona Horloges

De Rolex Daytona is makkelijk een van de meest gewilde chronografen. Ik geef graag toe dat ik droomde van het bezitten van dit horloge als een kind, en ik weet zeker dat ik niet de enige. Zodra ik eindelijk kon veroorloven, het kostte me een tijdje om mijn handen te krijgen op een. Terwijl het kopen van een gecompliceerd was in het verleden, kan het bijna onmogelijk lijkt vandaag.

Rolex is synoniem voor luxe horloges. De combinatie van een hoge vraag en een relatief laag aanbod maakt bepaalde modellen bijna onbereikbaar en drijft de prijzen omhoog. Dit geldt zeker voor zeldzame of beperkte edities, is iets Rolex bekend. In feite kan de productie gebreken een “imperfect” uurwerk te zetten in punt een felbegeerde collector’s die astronomische prijzen wensen. Onvolkomenheden terzijde, Rolex heeft de neiging om alleen subtiele wijzigingen aan te brengen in de tijd, en elke nieuwe editie ontvangt meestal zijn eigen bijnaam. In dit artikel zullen we bespreken een aantal interessante Daytona wijzerplaten.

Verzamelaars Details

In de loop der jaren heeft Rolex verschillende versies van de geliefde Daytona gemaakt. Terwijl ze zien er allemaal min of meer dezelfde, kleine veranderingen aan te brengen elke editie bijzonder interessant voor verzamelaars. De meeste van deze modellen hadden een beperkte productie loopt, waardoor ze in het bijzonder exclusieve vandaag. In een wereld van massaproductie, kan het moeilijk zijn om iets unieks te vinden. Zoals ze zeggen, de reis is de beloning, en het zoeken naar dat ene speciale uurwerk is een belangrijk onderdeel van een horloge liefhebber. In het geval van de Daytona, het gaat over het vinden van de juiste knop. Dus, wat versies zijn die er zijn en waar komen hun bijnamen vandaan?

Rolex Daytona Ref. 16520 5 liner
Rolex Daytona Ref. 16520 5 liner

4 of 5 Liner: Tussen 1988 en 1993, de Daytona ref. 16520 bevool 4 regels tekst op de wijzerplaat. In 1993, Rolex een vijfde regel lezen toegevoegd “officieel gecertificeerd.” Als gevolg daarvan zijn deze uurwerken geïdentificeerd door het aantal regels tekst op hun wijzerplaten.

Big Red: Twee Daytona modellen met een aantal van de langste productieruns zijn de ref. 6263 en ref. 6265. Deze modellen zijn bijna identiek, behalve voor hun bezels: Men heeft een acryl inlay, terwijl de andere is van massief staal. Maar wat maakt latere modellen van beide referenties opvalt is de grote rode “Daytona” inscriptie boven de subdial om 6 uur.

Rolex Daytona Ref. 6265 Big Red
Rolex Daytona Ref. 6265 Big Red

Double Swiss: Dit wijzerplaat is uniek voor de vintage 9239/6238 Mark I Daytona. Deze horloges hebben het woord “Swiss” tweemaal op hun wijzerplaten: Eenmaal boven de minuut spoor op 6 uur en een kleinere inscriptie net onder het. Uurwerken met dit wijzerplaat zijn uiterst zeldzaam en hoog op veel verzamelaars verlanglijstjes.

Drijvende Cosmograph: Dit ontwerp is nog een ander voorbeeld van hoe kleine veranderingen in de tekst of lay-out kan leiden tot een hogere vraag naar een bepaald model. Terwijl moderne Rolex Daytonas worden geleverd met 5 regels tekst, bepaalde ref. 16520 stukken hebben de “Cosmograph” regel iets lager op hun wijzerplaten, vandaar de naam drijvende Cosmograph.

Rolex Daytona inverted 6
Rolex Daytona inverted 6

Omgekeerde 6: Dit is nog een ref. 16520, aka de Zenith Daytona. Zoals de naam impliceert, deze modellen zijn voorzien van een omgekeerde 6 op hun wijzerplaten, met name in het subdial op 6 uur. Dat kleine detail maakt deze Daytona echt een van een soort.

Rolex Daytona John Player Special
Rolex Daytona John Player Special

John Player Special: Back wanneer roken mode was, Rolex produceerde ongeveer 300 exemplaren van de Daytona ref. 6241 met een zwarte en gouden wijzerplaat. John Player Special was een Britse tabak en sigaretten bedrijf wiens handtekening kleuren waren ook zwart en goud. Rolex fans waren er snel bij om de verbinding tussen het horloge en merk te maken, waardoor deze draaiknop haar bijnaam.

Oyster Sotto: The Oyster Sotto ref. 6263 is een van de zeldzaamste Daytona modellen. Het Italiaanse woord sottotranslates om “onder” en verwijst naar het feit dat het woord “Oyster” komt onder de “Cosmograph” inscriptie op de wijzerplaat. Het is geschat dat slechts 20 exemplaren van dit uurwerk bestaan vandaag.

Rolex Daytona Ref. 16520 Patrizzi Dial
Rolex Daytona Ref. 16520 Patrizzi Dial

Patrizzi: We vermeldden dat fouten soms kan leiden tot hogere prijzen. De Rolex Daytona Patrizzi is zo’n uurwerk. Sommige Daytona ref. 16520 modellen met een zwarte wijzerplaat hadden subdials bekleed met een organische lak die donker bruin geworden in de tijd. Ondanks deze “imperfectie,” Mr Partizzi (die de fout ontdekte) was in staat om zijn uurwerk veilen voor het dubbele van haar oorspronkelijke prijs.

Porselein Dial: De porseleinen wijzerplaat is alleen te vinden op de eerste Rolex Daytonas met het referentienummer 16520. Deze wijzerplaten werden gemaakt met lak en zijn uiterst zeldzaam vandaag.

Onderstreept: Soms is de enige manier om enkele modellen uit elkaar is de aanwezigheid van een dunne lijn. Deze functie wordt op verschillende Rolex modellen, met inbegrip van een paar vintage Daytonas. De Daytona Onderstreept werd pas in de vroege jaren 1960 en heeft een dunne lijn onder het woord “Cosmograph.”