Breitling

Léon BreitlingBreitling werd in 1884 in Saint-Imier in de Zwitserse Jura opgericht door Léon Breitling. In 1892 verhuisde de firma naar La Chaux-de-Fonds en in 1914, na de dood van zijn vader, stapte Gaston Breitling in diens voetstappen.

In 1915 schrijft de Revue Internationale d´Horlogerie over een ‘Chronograph-Bracelet’ van het huis Breitling met een centrale chronograafaanduiding en een teller voor 30 minuten. Breitling legt zich toe op de ontwikkeling van chronografen en al in 1923 volgt de volgende stap: de eerste onafhankelijke drukknop voor een chronograaf. In 1934 volgt de tweede onafhankelijke drukknop, waarmee de wijzer terug op nul gezet kan worden. Vanwege het gebruiksgemak sloeg deze configuratie direct aan en is tegenwoordig overal ter wereld de standaard.

vintage Breitling ChronomatSinds 1936 levert Breitling de klokken voor de vliegtuigen van de Royal Airforce. In 1942 lanceert Breitling het model Chronomat, een chronograaf met rekenliniaal en handmatig op te winden uurwerk, die enorm populair blijkt bij de Amerikaanse strijdkrachten, waarna de US Army Air Force het model ten slotte tot hun officiële horloge maakt.

De horlogemakers van Breitling behalen in 1952 een groot succes met de Navitimer. Deze pilotenchronograaf heeft, in aanvulling op de Chronomat, een nog complexere lunet, waarmee ingewikkelde berekeningen zoals bijvoorbeeld brandstofverbruik, stijg- of daalpercentages en de gemiddelde snelheid in een handomdraai te maken zijn. Dit model werd vanaf 1969 ook met een automatisch uurwerk gemaakt en is tegenwoordig voorzien van nog meer complicaties (zoals een eeuwigdurende kalender, rattrapante en retour en vol).

vintage Breitling NavitimerHet automatische uurwerk wordt in 1969 bij de chronografen geïntroduceerd dankzij een samenwerking van Breitling, Hamilton-Büren en Heuer-Leonidas, in combinatie met de machinefabriek Dubois & Dépraz. In datzelfde jaar slaagt Zenith-Movado er echter ook in een dergelijk mechaniek te integreren in het chronografenwerk. De vraag wie de primeur had, moet dus onbeantwoord blijven.

In 1979 blijkt de productie niet langer rendabel en wordt het bedrijf gesloten. Breitling treft hetzelfde lot als zoveel andere Zwitserse horlogemakers tijdens de zogenaamde ‘kwartscrisis’. Kort voor zijn overlijden verkoopt Willy Breitling het naam- en merkrecht aan de piloot en enterpreneur Ernest Schneider, die het bedrijf verhuist naar Grenchen en in 1982 persoonlijk de productie opent van de Breitling Montres S.A..

In 1984 komt Breitling met een nieuwe Chronomat, die precies de juiste trend weet te vinden en essentieel blijkt voor de opleving van de chronograaf. Tegenwoordig is dit de onbetwiste marktaanvoerder van het bedrijf Breitling.

huidige Breitling EmergencyDe Emergency uit 1995, die deels gebaseerd is op de in 1985 geïntroduceerde Aerospace, is een mijlpaal in de geschiedenis van de pilotenhorloges. Naast een multifunctionele chronograaf is dit horloge ook voorzien van een noodzender die indien nodig op de door het internationale vliegverkeer gebruikte frequentie van 121,5 MHz een noodsignaal met een enorme reikwijdte uitzendt. Met de Emergency slaagt Breitling erin de productie van hoogwaardige, mechanische horloges en de implementatie van de mogelijkheden van de kwartstechnologie te combineren.

Sinds 1999 ondergaan alle mechanische en elektronische uurwerken van Breitling de chronometertest van de C.O.S.C.. Dit is logistieke enorm ingewikkeld, want elk horloge wordt gedurende 15 dagen aan meerdere tests onderworpen. De horloges worden bijvoorbeeld bij verschillende temperaturen in verschillende posities getest, waarbij de afwijking niet meer dan -4 of +6 s mag zijn. Vroeger was het vrijwel onmogelijk aan deze eisen te voldoen.

Breitling's eigen B01 uurwerk uit 2009In 2002 werd de productie van de mechanische chronograafhorloges verplaatst naar de Breitling Chronometrie in La Chaux-de-Fonds, waar het bedrijf al in 1892 gevestigd was.

In 2009 is Breitling toegetreden tot een select gezelschap horlogemakers dat een eigen in huis ontwikkeld en gebouwd (manufactuur) kaliber chronografenuurwerk produceert. Breitling kan met het eigen uurwerk B01 – als één van de weinige overgebleven grote onafhankelijke horlogemerken – onafhankelijk blijven en is verzekerd van voldoende uurwerken die voldoen aan de kwalitatief hoge eisen van het merk.

 

 

 

 

Bron: Horloge Info

Plaats een reactie